Sector: Residential

Gabriel House, Exeter

Project Description

45 bedroom homeless hostel refurbishment for adults with mental health and addiction issues, works were carried out whilst the building was occupied

SDS were appointed to carry out invasive surveys of the mechanical and electrical services and detailed design

The project included infilling of the atrium to provide additional bedrooms and break out spaces on the upper floors with total refurbishment of the ground floor to create a more open and
welcoming environment for staff and clients

A key requirement for the project was to alleviate severe overheating and a lack of ventilation to the central atrium area of the building and the staff of�ices

Refurbishment of homeless hostel for adults with mental health and addiction issues

Project Involvement

Undertook detailed non-invasive surveys of the mechanical and electrical services

Produced a feasibility report identifying key issues with the existing building services systems

All building services were specified as anti – ligature Managed a series of invasive surveys using contractors to identify building services above solid ceilings

Undertook detailed design of the building services to suit the new internal layouts and address the inherent over-heating problem,
including thermal modelling

Used standard principles of HTM and HBN to address any noncompliances.

Project Benefits

Identification of existing building services in the absence of record information

Provision of new power, data, CCTV, access control and lighting to the ground floor

Bringing existing building services up to current standards and addressing non-compliances

Identifying and locating a long-term water leak on the boosted cold water system

Provision of ventilation throughout the new circulation spaces, ground floor and basement

New automatic controls for the heating system, including zoning to improve internal room temperatures

Incorporation of systems including staff attack and door alarms

The introduction of passive solar control measures to the existing glazed roof lantern to reduce solar heat gain.