Sector: Education

Plymouth College of Art, Tavistock Place

Project Description

Provision of a new commercial kitchen, canteen / breakout study zone, walk-in bar / café with external terrace, new office facilities and a state of the art 24-person conferencing facility.

We provided the mechanical and electrical consultancy duties for the re-organisation to the ground floor of Plymouth College of Art’s main campus building, Tavistock Place.

£1.2m refurbishment to create a more flexible student & staff hub, providing design flair to reflect the college ethos

Project Involvement

SDS have worked closely with the college on a number of previous schemes. Our ongoing relationship and technical knowledge of the site ensured we could provide a robust design package to suit the project needs.

We were responsible for the identification of any mechanical or electrical service that would be affected by the construction works, would require upgrade, or new provision, and communicating this back to the client as we developed the project from RIBA stage 0 – 4a.

We moved the project forward into detailed design following the feasibility and concept exercises, collaborating with the design team to produce developed design drawings, technical schedules, and specifications of work.

Provided detailed design for the commercial kitchen ventilation, general ventilation, internal natural gas modifications and gas safety systems, heating and cooling, lighting, emergency lighting, small power, access control, security, fire alarm and structured cabling.

The conferencing facility was provided with sophisticated controls to provide tempered supply air, extract and air conditioning, delivered via architectural linear slot diffusers.

Lighting was provided with discreet track lighting within an inverted trough, with perimeter wall washing lighting.

Project Benefits

The existing tower building was constructed during the 1970s and is laden with asbestos. SDS advised on the extents of the asbestos removal works and planned a phased strategy, including a building isolation plan with the project manager, architect and client to undertake the asbestos removal prior to the summer holiday window. This ultimately gave the main contract works maximum time.

Worked closely with the project architect to select finishes and provide services integration with bespoke acoustic rafts and lighting features.

Provision of additional support during the project with fortnightly site reviews to check installation quality and compliance.

Supported the contractor during the construction with service co-ordination and provided technical M+E advice when significant structural issues were identified during the works.

Provided cost effective design solutions to meet the client’s specifications.

Improved lighting environment for staff and students, utilising direct and in-direct LED lighting with bespoke lighting features.

More Education Projects

Explore more projects