Sector: Education

Postgraduate Centre, Falmouth University, Penryn Campus

Project Description

£1.26m conversion of 620m² existing gym space at the heart of Falmouth University’s Penryn campus. The project aim was to improve postgraduate experience, whilst maximising the amount of space on the campus by refurbishing existing buildings. The spaces are designed to be conducive to both private, group and collaborative sessions and be suitable for high-profile external events.

The postgraduate centre, available 24/7, creating a dedicated, interactive and world-class study area and academic equipment for students.

The centre comprises an executive postgraduate study suite with eight group spaces leading off central communal state of the art study space, two large state-of-the-art seminar rooms, a reception study area, flagship meeting room for VIP visits and executive meetings, communal area for group study and socialising, and refurbished toilet facilities.

£1.26m suite open 24/7 providing dedicated space for private study, group work and break-out conversations for exclusive use of master’s students

Project Involvement

Worked in conjunction with the FX Plus IT team to deliver state of the art technology, including ultra-high WiFi, and ethernet capabilities; audio visual and video conferencing capabilities; docking stations; teaching aids and fixed desktop computers with specialist industry software.

Heating comprised a mixture of all-air refrigerant based fan coils and LTHW radiators. Refrigerant based fan coils were complete with individual room control linked back to the building wide control
monitoring system.

General space ventilation was derived from an existing heat recovery air handling unit (AHU), which was retained to service the refurbished area.

VRF cooling was installed to offset occupant and ICT equipment heat gains to maintain comfortable internal conditions for the facilities end users.

SDS worked with HLM architects to provide the RIBA stage 3 developed design drawings and specification for the refurbishment, ensuring all M&E services were designed to a high quality to achieve the desired aesthetic quality.

Retained a technical advisor role to the client during Stage 4 to handover and completion to monitor the detailed design and installation.

Project Benefits

Improved internal environment, creating an enhanced learning experience for high quality postgraduate study.

The LiGO lighting control system provided real time energy monitoring, emergency lighting status reporting, scene control (seminar rooms – integrating with university approved Crestron Control) and daylight dimming.

In conjunction with the project Architects HLM & APG, SDS designed a bespoke containment system to discretely conceal the LV and data infrastructure to wire managed desks and meeting room equipment to provide a sleek final aesthetic to achieve a ‘world class’ project.

Download Project PDF

More Education Projects

Explore more projects