Sector: Commercial

Salt Quay House

Project Description

Seven-storey high quality 42,000 sq ft harbourside office development

Further 3,045 sq ft ground floor unit offering overlooking Sutton Harbour

Visually arresting, contemporary and stylish development of zinc glass and polished natural stone

Salt Quay House won two awards:

  • Building of the Year at the Michelmores and Western Morning News Commercial Property Awards
  • Commercial Development of the Year at the South West Business Insider Awards.
Salt Quay House is a purpose built, award winning seven storey office building occupying a prime waterfront location in Sutton Harbour

Project Involvement

Detailed M&E design of water front office development to the requirements of the BCO guidelines

Developed design and prepared evidence to achieve ‘Very Good’ BREEAM Environmental Assessment Award

The system utilised air source heat pumps to provide comfort cooling and heating to the development. Each floor is provided with sub-metering to allow sub-tenancy on a floor by floor basis

Ancillary areas were heated using condensing boilers and radiators

The main stairwell incorporated smoke ventilation and high level opening A.O.V. to provide natural ventilation

Lighting incorporated low energy lighting together with daylight switching to the glazed façade

Detailed design of IT containment, small power, fire alarms and access control were also undertaken

BMS controls were developed utilising controllers interfaced to all mechanical plant to provide a fully integrated front end interface. This has reduced installation costs and provided a more user friendly installation.

Project Benefits

Simplified control system design to assist in delivering the scheme within budget

Engagement with Planning for approval of corporate external feature lighting

Façade modelling to identify the benefits delivered through the addition of Brie Soleil on reduction of internal heat gain

Worked collaboratively with the contractor and integrated design team to deliver high spec office space within tight budget constraints

Consideration of future tenant fit-out.