Sector: Residential

Sugar Quay House, Plymouth

Project Description

The residential accommodation is targeted at the luxury private sector and is designed in a ‘T’ arrangement. This offers each unit a water view and distance to give a sense of open space from existing residents.

The development consists of 19 storeys over the ground floor commercial plinth. With 175 residential units arranged in a mix of 1, 2 and 3 bedroom apartments, restaurant units and an underground car park for approx. 100 vehicles

On the 16th floor there is a private residential terrace, with unprecedented views over the Harbour

The roof of the commercial plinth provides both private amenity for the residents and a slightly lowered seating area shared by the commercial units. Public/private space makes the most of the afternoon and evening sun

Roof water runoff from the buildings is managed via a system of guttering and associated downpipes and routed into a below ground dedicated surface water system which route flows towards the outfall to Sutton Harbour. Flows from external paved areas at ground floor will be managed by a system of channel/slot drains to convey the surface water to the main below ground drainage system for outfall to Sutton Harbour

The site lies within Flood Zone 3, having a 1 in 200 or greater annual probability of sea flooding in any year.

£60m design of an exceptional 19 storey luxury residential apartment and commercial proposal creating a landmark building for the harbourside

Project Involvement

SDS worked to RIBA Stage 3 on the design of mechanical and electrical services, including design of general power and distribution, access control, security and fire alarm systems

Worked collaboratively with the architect and structural engineer

Undertook daylight simulation calculation, identify average daylight factors achieved

Thermal modelling of glazed South-facing penthouse apartments with façade engineering proposals to limit overheating

Design of services for modular cupboards that service each apartment

Carried out Lift options.

Project Benefits

Carried out full thermal modelling, annual energy estimates, overheating compliance

Engagement in value engineering process, hightlighting the risk and benefits of alternative design options

Collaborative approach resulting in an integrated MEP design with the building Architecture and Structure

Fully co-ordinated detailed design of M&E in BIM with clash detection to co-ordinate the services with the building and structure

The building uses super insulated well sealed construction methods, using ventilation heat recovery systems for ventilation and heating. Energy usage is reduced at source through a series of techniques to avoid over-sizing of plant and equipment.