Sector: Health Care

Teignmouth Health & Wellbeing Centre

Project Description

A vibrant new Health and Wellbeing Centre accommodating Channel View Medical Group (formerly Channel View Medical Practice and Teignmouth Medical Group).

The hub will incorporate a range of other services including the health and wellbeing team of community nurses and therapists, and lifestyles and prevention services voluntary sector services including Volunteering in Health to help connect people to wider services and activities to support their physical health, mental health, social care and wellbeing.

Supporting sustainable GP services, working together with partners to bring services closer to people’s homes, improving communications between services, enhancing ‘joined up’ working and training the future workforce.

The purpose-designed centre will create the right space to meet broad overall health and wellbeing needs of the local community. Coming together in one building will support closer working relationships and co-ordination, benefiting patients, their carers and families as well as staff.

£8m health and wellbeing hub, housing the Teignmouth's largest GP practices alongside other health and care service

Project Involvement

Engaged from strategic definition to developed design for mechanical and electrical building services.

Provided SBEM and EPC modelling including planning information.

Additional works included undertaking thermal modelling for Passive Design Analysis and LZC/BREEAM report.

Project Benefits

The building will be classed as ‘BREEAM Very good’, meeting the national requirements for sustainability, this includes light, acoustics and energy

  • All lighting is LED and daylight sensors
  • Utilising Air Source Heat Pumps, where possible
  • Roof garden
  • Solar PV on the upper roof
  • Heat recovery efficiencies of around 80% – reducing the heating load significantly
    Waste management to divert waste from landfill
  • Considerate Contractor scheme – protecting local biodiversity, reducing carbon footprint and seeking sustainable solutions
  • EV charging point for an electric car, but promotes use of public transport and cycling (stands to be provided)
  • Proposed cladding will be manufactured from recycled materials
  • Zoned and thermostatically controlled heating and cooling – minimise redundancy

The design is based on each floor being self-contained with reception seating and easy access to treatment/clinic rooms. The flexible space and multiple entrances and exits ensures that the building is adaptable and can meet the needs of social distancing.